Matt Haig – Middernachtbibliotheek

Als je alles waar je spijt van hebt ongedaan kunt maken, zou je dat dan ook doen?

Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Elk boek dat ze openslaat neemt haar mee naar een ander leven: waarin ze Olympisch zwemkampioen is, wél bij haar ex is gebleven of haar droom om gletsjeronderzoeker te worden daadwerkelijk heeft waargemaakt. In elk bestaan probeert ze haar weg te vinden. Terwijl ze door de Middernachtbibliotheek struint moet ze de ultieme vraag onder ogen komen: wat maakt het leven de moeite waard?

Middernachtbibiliotheek is een betoverende en hartverwarmende roman die toont dat er altijd nog andere mogelijkheden zijn als je het somber inziet. Een ode aan het leven, ook als dat gebreken vertoont.

Boekbespreking

Wie is de hoofdpersoon?
Nora Seed is een jonge vrouw die in het midden van haar leven zou moeten staan. Toch is dat niet het geval. Ze is ongelukkig en depressief. Als alles tegenzit, kiest ze ervoor om uit het leven te stappen.

Waar en wanneer speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich in de hedendaagse tijd af. Nora heeft een woning in Bedford, Engeland. Al speelt een groot deel van het verhaal zich elders op de wereld af, afhankelijk van welk boek ze heeft geopend in de Middernachtbibliotheek.

Wat gebeurt er?
Nora ziet het leven niet meer zitten en neemt een drastisch besluit. Echter komt ze daardoor in een wereld ergens tussen leven en dood: de Middernachtbibliotheek. De bibliothecaresse van haar lagere school is ook aanwezig en helpt haar met het besluiten welk boek ze wilt ‘lezen’. Door verschillende boeken te openen, komt Nora in verschillende werelden terecht. Zo kan ze ervaren wat er gebeurt zou zijn als ze bepaalde keuzes anders had gemaakt.

Vond je het boek moeilijk om te lezen?
De Middernachtbibliotheek leest makkelijk weg. De schrijfstijl is enorm prettig en neemt je direct mee in het verhaal. Ook het verhaal zelf is niet lastig te begrijpen.

Review

Ik had online veel enthousiaste geluiden over dit boek voorbij zien komen. Zonder echt te weten waar het boek over ging, had ik hem opgeslagen op mijn e-reader. Toen ik het boek opende, wist ik dan ook niet wat ik ervan moest verwachten. Toch werd ik direct in het verhaal meegezogen.

Met name de inleiding van het verhaal gaf veel herkenningspunten voor mij en bracht mij terug in de tijd. Ik herkende veel gevoelens en gedachten van Nora Seed en ik kon haar keuze dan ook heel goed begrijpen. Dat deel was af en toe best confronterend, al dan niet stiekem ook verhelderend.

Nadat Nora in de Middernachtbibliotheek was beland, werd het boek wat minder ‘diep’ voor mij. Het ervaren van de verschillende levens werd een stukje luchtiger om te lezen, hoewel de boodschap van de schrijver hier waarschijnlijk dieper was bedoeld. Toch was het heel vermakelijk om mee te gaan met Nora door haar potentiële levens en het was elke keer een nieuwe verrassing waar ze terecht zou komen.

Ik heb dit boek met plezier (en vrij vlot) gelezen. Op Goodreads heb ik het boek beoordeeld met 4 uit 5 sterren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s