Hendrik Groen – Opgewekt naar de eindstreep

Eindelijk: het derde dagboek van Hendrik Groen!
Vanwege de sluiting van het verzorgingshuis in Amsterdam-Noord is Hendrik Groen overgeplaatst naar Bergen aan Zee. De Oud-Maar-Niet-Dood-club is uit elkaar gevallen. Af en toe is er een Omanido-reünie waarbij het ouderwets gezellig wordt en de drank ruimhartig vloeit, maar verder is er niet veel meer om naar uit te kijken. Hendrik moet constateren dat de tijd niet meer zo mild voor hem is: hij wordt steeds vergeetachtiger en begint het overzicht te verliezen. Dat levert het nodige gestuntel op. Hij besluit opnieuw een dagboek bij te gaan houden in een poging wat meer begrip op de werkelijkheid te krijgen. En anders kan hij in ieder geval nog eens nalezen wat hij allemaal vergeten is.

Het leven wordt er niet aangenamer op als ook in Bergen aan Zee het coronavirus alles op zijn kop zet. En helaas is er geen Evert meer om foute grappen te maken, al doet de voorheen zo brave Hendrik zijn best om zijn vriend hierin te evenaren. Gelukkig heeft hij nog drie trouwe vrienden over om hem op het rechte pad te houden: Leonie (88), Frida (10) en Juffrouw Jansen (4). Die laatste is zijn hond, het afscheidscadeau van Evert. Samen met zijn bondgenoten sleept Hendrik zich opgewekt naar de eindstreep.

Boekbespreking

Wie is de hoofdpersoon?
Hendrik Groen is een bejaarde en beginnend dementerende man. Het boek is dan ook zijn dagboek waarin hij de lezer meeneemt in zijn dagelijkse leven.

Waar en wanneer speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich in 2019 en 2020 af. Hendrik Groen woont in een verzorgingshuis in Bergen aan Zee. Doordat het boek een realistisch dagboek is, speelt ook het coronavirus en de daarbij genomen maatregelen een grote rol in het verhaal.

Wat gebeurt er?
Hendrik Groen is een bejaarde man. Hij heeft besloten om een dagboek te schrijven omdat hij vergeetachtig begint te worden. Door middel van het dagboek hoopt hij de feiten een beetje beter op een rijtje te krijgen en kan hij af en toe eens teruglezen wat er is gebeurd wanneer hij dat is vergeten.

Waar wordt het spannend?
In mijn ogen wordt het boek niet écht spannend, maar vooral heel verdrietig. Mijn moeder raadde mij dit boek aan omdat ze de eerste delen grappig vond. Maar dat gevoel had ik niet bij dit derde deel. Ik vond het een emotioneel verhaal en had dan ook vaak de tranen in mijn ogen staan.

Vond je het boek moeilijk om te lezen?
Ik vond het boek eenvoudig om te lezen. De schrijfstijl is gemakkelijk en het leest snel weg. De zinnen zijn kort en alinea’s zijn zelden lang. Door de gebeurtenissen in het verhaal was het soms wel lastiger lezen omdat de emoties de overmacht namen.

Review

Uit alles blijkt dat dit derde deel qua sfeer een heel ander boek is dan de eerste twee delen. Echter heb ik de eerste twee delen zelf (nog) niet gelezen, dus ik heb mijn mening gevormd op basis van dit verhaal. Ik wist dat van het eerste dagboek een serie is gemaakt. Deze heb ik gedeeltelijk gezien, maar ik vond het lastig inleven. Wel is mij bijgebleven dat de serie vooral heel grappig was. Dat vond ik in dit boek een stuk minder naar voren komen.

Het boek geeft een goed beeld van de fases die iemand doorloopt op het moment dat alzheimer of dementie hem of haar meester wordt. Het was eenvoudig om mij in te leven in de fase waarin Hendrik zich bevond. Zijn frustratie op het moment dat hij beseft dat hij bepaalde dingen niet meer goed kan herinneren kan ik mij heel goed voorstellen.

Door zijn dementie werden veel dingen herhaald, wat vond ik her en der wat hinderlijk. Maar aan de andere kant maakte dit het ook mogelijk om je beter in te leven in zijn verhaal.

Op Goodreads heb ik het boek beoordeeld met 4 uit 5 sterren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s