Terugblik op mijn doelen van 2020

2020 was voor iedereen een gek jaar. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het coronavirus en alle bijbehorende maatregelen. Aan het begin van het jaar had ik mijn persoonlijke doelen voor 2020 op een rijtje gezet. In dit blog wil ik hierop terugblikken. Welke doelen heb ik gehaald en welke niet? Hoe komt het dat ik deze niet gehaald heb?

Benieuwd welke doelen ik voor mijzelf had opgezet? Bekijk het in mijn blog.

Terugblik grote doelen

 1. Een vaste baan krijgen (op z’n minst contractverlenging).
  Het is ontzettend fijn om te kunnen beginnen met een doel dat ik heb behaald. Ondanks de coronacrisis hebben mijn werkgevers zoveel vertrouwen in mij, dat ik afgelopen juli een vast contract heb mogen tekenen. Het was voor hen nog mogelijk om mijn contract eenmalig te verlengen voordat ze mij een vast contract moesten aanbieden. Op mijn verzoek is het direct een vast contract geworden. Hier ben ik super trots op!
 2. Mijn auto afbetalen.
  Het afbetalen van mijn auto is ook volledig gelukt! Mede dankzij een gulle gift van mijn ouders is het mij gelukt om het hele bedrag voor 1 juni af te betalen. Dat was dus eerder dan gepland! Ik vind het fijn om geen ‘schulden’ meer bij mijn ouders te hebben en mij zelf te kunnen focussen op financiële zekerheid en het opbouwen van een buffer.
 3. 12,5% van mijn studieschuld afbetalen.
  Door de komst van corona zijn vrijwel al mijn ZZP opdrachten geannuleerd. Hierdoor heb ik minder inkomsten kunnen genereren dan ik vooraf had verwacht. Met name in de tweede helft van 2020 kon ik dit goed merken. Niet dat ik deze inkomsten nodig heb om rond te kunnen komen, maar ik gebruikte dit om mijn studieschuld verder af te betalen. Mijn doel was om 12,5% af te betalen. Uiteindelijk is het mij gelukt om toch nog 6% van mijn studieschuld af te betalen.
 4. Mogelijkheden rondom een huis kopen inventariseren.
  Nadat ik mijn vaste contract heb getekend, heb ik een afspraak met een hypotheekadviseur gehad om mijn mogelijkheden te verkennen. Omdat mijn ZZP inkomsten dus wegvallen, is mijn maximale hypotheek niet bepaald hoog te noemen. Met een beetje geluk kan ik een schuurtje bij iemand in de tuin kopen. De mogelijkheden heb ik geïnventariseerd, dus het doel is afgevinkt.

Terugblik kleine doelen

 1. Elke maand minimaal één boek lezen.
  Dit doel heb ik, denk ik, behaald. Ik weet niet exact meer welke boeken ik heb gelezen, want ik heb hier geen lijstje van bijgehouden. Maar ik weet dat ik vrij veel boeken heb gelezen. Zo heb ik in de zomer zelfs meerdere boeken in één maand gelezen. Omdat ik hier weer echt van geniet, wil ik dit doel alsnog meenemen naar 2021.
 2. Elke maand één hoofdstuk aan mijn eigen boek schrijven (en publiceren).
  Over dit doel kan ik vrij duidelijk zijn. Dit heb ik verre van gehaald. Doordat ik een computerbaan heb, zit ik elke dag al naar een beeldscherm te turen. Dit zorgt ervoor dat ik op mijn vrije dagen geen zin meer heb in mijn laptop. Ondanks dat ik nog steeds de ambitie heb om dit boek daadwerkelijk af te maken. Ik denk dat mijn doel te ambitieus was. Voor 2021 ga ik hem aanpassen naar een realistischer doelstelling.
 3. Minimaal één keer per maand een dag ‘niets doen’ inplannen.
  Dit doel heb ik dubbel en dwars gehaald. Bedankt corona! Mijn agenda is nog nooit zo leeg geweest. En al helemaal niet gedurende zo’n lange periode. Ik moet zeggen dat het mij wel bevalt. Ik ben veel minder gestresst, pak sneller wat ontspanning en spreek ook veel minder vooruit af op momenten dat het wel mag. Ik vind het heerlijk dat ik opeens dingen spontaan kan gaan doen. Dit is iets wat er zeker in zal blijven zitten. Maar omdat ik het succes van dit doel al heb ervaren, denk ik dat ik hem met een gerust hart op zijn vrije beloop kan laten gaan.
 4. Eén dag per week vegetarisch eten.
  Dit gaat best goed! In de praktijk blijkt dat ik vaak zelfs twee à drie dagen per week vegetarisch eet. Dit omdat ik vaak voor meerdere dagen kook. Op dierendag heb ik zelfs een vegetarische meer gangenmenu gemaakt voor vrienden! Dit blijft er zeker wel in.
 5. Minimaal één persoonlijke blog per twee weken publiceren.
  Ook voor dit doel was ik wellicht wat ambitieus. Alhoewel ik het vaak wel heb gewild. De grootste verandering die ik wel zie, is dat ik wel regelmatiger blog. Waar ik in het verleden in de ene maand heel veel post en de maanden erop helemaal niets, heb ik het wel beter verdeeld over de maanden.

Ook voor 2021 heb ik weer een aantal mooie doelen voor mijzelf geformuleerd. Ben jij benieuwd? Blijf mijn blog in de gaten houden, want hij komt op 1 januari online!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s