Mijn persoonlijke doelen voor 2020

De start van een nieuw jaar of het afsluiten van een oud jaar laat de mens vaak nadenken over goede voornemens voor het komende jaar. Misschien heb je zelf al wel de nodige voornemens bedacht. Normaal gesproken ben ik daar niet zo van. Vaak worden deze voornemens al na een maandje vergeten. Toch ben ik vandaag ook begonnen met het nadenken over wat ik wil bereiken in 2020. Al noem ik het geen voornemens. Voor mij zijn het doelen, die ik kan afvinken zodra ik ze heb voltooid.

Om mijn doelen concreet te maken, schrijf ik ze hier, op mijn blog. Zo kunnen jullie, mijn lezers, mij af en toe vragen hoe het gaat met mijn doelen. Een goede reminder!

Mijn grote doelen

Ik heb mijn doelen voor 2020 opgesplitst in een aantal grote doelen en een aantal kleine doelen. De grote doelen hebben te maken met werk en financiële onafhankelijkheid.

 1. Een vaste baan krijgen (op z’n minst contractverlenging).
  2019 was een onverwachts jaar als het gaat om mijn carrière. Ik had aan het begin van het jaar niet verwacht ander werk te moeten zoeken. Toch was dit door omstandigheden wel het geval. Inmiddels werk ik alweer exact een half jaar bij mijn nieuwe werkgevers. Destijds heb ik een jaarcontract gekregen, wat betekent dat deze over een half jaartje zal verlopen. Ik ben niet direct bang dat ik geen contractverlenging zal krijgen, maar je weet nooit wat er gaat gebeuren.
 2. Mijn auto afbetalen.
  Vorig jaar besloot mijn Twingo er opeens mee op te houden. Erg spijtig, maar er moest een nieuwe auto komen. Helaas had ik op dat moment niet het volledige bedrag om mijn ‘nieuwe’ auto aan te kunnen schaffen. Gelukkig waren mijn ouders zo lief om bij te springen. Nu is het mij in 2019 nog niet gelukt om dit bedrag volledig terug te betalen. Mijn doel is dan ook om het restant voor 1 juli 2020 terug te hebben betaald.
 3. 12,5% van mijn studieschuld terugbetalen.
  Vanaf januari moet ik starten met het terugbetalen van mijn studielening. Mijn maandbedrag is nog niet heel erg hoog ingesteld, omdat ik twee jaar terug nog niet zo veel verdiende. Dat geeft mij de kans om een mooi bedrag zelfstandig terug te gaan betalen. Het is mijn doel om voor 31 december 2020 12,5% van het volledige bedrag af te hebben betaald. Dit is inclusief het maandelijks bedrag dat verplicht is.
 4. Mogelijkheden rondom het kopen van een huis inventariseren.
  In 2020 wil ik me op de toekomst richten, maar ook financiële vrijheid. Momenteel woon ik in een huurhuis. Een hartstikke leuk huurhuis, dat sowieso. Maar eigenlijk gooi ik maandelijks een aardig hoog bedrag zo de prullenbak in. Ik heb vrienden die veel minder per maand betalen aan hun hypotheek voor een veel groter huis. Ik wil -met name- in het tweede helft van het jaar gaan kijken naar de mogelijkheden voor het kopen van een huis. Dit betekent niet dat ik direct zal gaan kopen, maar ga onderzoeken hoeveel ik mag lenen en mijn wensen en eisen aan een huis op een rij ga zetten.

Mijn kleine doelen

Mijn kleinere doelen hebben veel meer te maken met mijn dagelijkse leven. Deze zijn maandelijks of zelf wekelijks te behalen en vergen iets minder planning en wilskracht.

 1. Elke maand minimaal één boek lezen.
  Lezen vind ik ontzettend belangrijk, maar ook zeer ontspannend. Toch merk ik dat ik mezelf veel te weinig tijd gun om daadwerkelijk een boek te pakken en te gaan lezen. Overigens hoeven dit niet allemaal boeken ter ontspanning zijn. Ik heb ook nog een aantal zelfstudie boeken liggen die ook nog gelezen moeten worden.
 2. Elke maand één hoofdstuk aan mijn eigen boek schrijven (en publiceren).
  Een tijdje terug heb ik het proloog van mijn eigen boek/verhaal gepubliceerd. Natuurlijk heb ik al wel meer geschreven, maar om te zeggen dat er al een heel boek ligt? Nee, absoluut niet. Ik wil nu iedere maand minstens één hoofdstuk schrijven en publiceren op mijn blog. Een goede stok achter de deur.
 3. Minimaal één keer per maand een dag ‘niets doen’ inplannen.
  Ik ken mezelf en het woordje ‘nee’ komt niet echt voor in mijn woordenboek. Ik heb in 2019 soms maanden achter elkaar elke dag een afspraak in mijn agenda gehad. Dit zorgde voor redelijk wat stress en druk. Om meer bij mezelf stil te staan, ga ik bewust iedere maand een dagje ‘niets doen’ inplannen. Deze dag mag ik niet besteden aan mijn eigen bedrijf, geen bewuste afspraken met vrienden of familie inplannen. Spontaan is nog tot daar aan toe. Maar het beste is gewoon om een boek te gaan lezen natuurlijk 😉
 4. Eén dag per week vegetarisch eten.
  Het is niet dat vegetarisch eten al bewust in mijn agenda staat, toch is het iets wat ik al wel regelmatig deed. Sinds ik mijn logeerkamer heb uitgeleend aan een vriendin, is dit wel een beetje minder geworden. Ik denk er nu veel minder bewust over na. Ik ga nu een vaste dag in de week prikken om vegetarisch te eten.
 5. Minimaal één persoonlijke blog per twee weken publiceren.
  Ik ben in 2019 begonnen met het schrijven op dit blog. Het was destijds mijn bedoeling om meerdere posts per week te publiceren. Veel te ambitieus natuurlijk. Dat is ook wel gebleken in de praktijk, want ik heb soms maanden niets gepost en soms opeens heel erg veel. Ik wil hier meer structuur in aanbrengen door te zeggen dat ik minimaal één persoonlijk blog per twee weken ga publiceren.

Wat zijn jouw doelen of goede voornemens voor het komende jaar?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s