Konijnverhaal #02 – Hok schoonmaken

Een ieder die een konijn heeft of heeft gehad, weet dat een konijn ontzettend veel keutels legt. Ik heb het eens opgezocht op internet en het schijnt dus dat een konijn maar liefst 300 keutels per dag legt! Nu heb ik twee konijnen, dus dat betekent 600 keutels per dag! Dat is echt heel erg veel… Om te voorkomen dat het hok één grote keutelhoop wordt, maak ik het hok minstens drie keer per week helemaal schoon.

Gelukkig zijn Dobby en Winky zinnelijk en doen ze hun behoeftes altijd op hetzelfde plekje. Dit scheelt enorm in het schoonmaakwerk! En als ze samen in een hoekje liggen te slapen of te ontspannen, is het klusje al helemaal snel gedaan. Maar soms is dit niet het geval. Als ik met mijn schepje en vuilniszakje naar het hok kom lopen, staan de oren van Winky al op scherp. Dobby interesseert het niet zo. Hij komt eventjes bij me snuffelen en accepteert het dan. Maar met Winky is het een heel ander verhaal.

Winky vindt het nooit leuk als ik het hok schoonmaak. Het liefst gaat ze bovenop de berg met keutels liggen en gaat ze pas weg als ik ook weg ben, zonder het schoon gemaakt te hebben. Daarnaast ligt het stro haar in de weg. Deze verplaatst ze continu. Wanneer ik alles op één hoop heb gekregen, kun je ervan uit gaan dat Winky het binnen vijf seconden weer heeft verspreid over het hele hok. Ook het schepje is niet Winky’s beste vriend. Ze probeert die regelmatig uit mijn hand te trekken met haar bek. Lukt dit niet? Dan raakt ze gefrustreerd en probeert ze mijn hand weg te duwen met haar kop.

Nu laat ik mij niet de les lezen door mijn konijn en vertel ik haar altijd wie de baas is. Soms til ik haar op en zet ik haar in de ren neer. Soms wacht ik even tot ze is afgekoeld en ga dan aan de slag. Meestal lukt het me dan wel om het hele hok onder handen te nemen. Omdat mijn konijnen ’s nachts best wel actief zijn, ligt vaak ook de benedenverdieping van het hok vol met stro. Hier kan ik met het schepje niet bij, maar maak ik gebruik van een stoffer en blik.

De stoffer is iets waar Winky al helemaal niet blij mee is. Ze vindt het maar een rare borstel en ze is het ding liever arm dan rijk. Zodra ik de stoffer pak, staat Winky alweer klaar om deze uit mijn hand te trekken. Het blik interesseert haar niet zo. Tenzij ik dingen heb opgeveegd die ze liever wilde bewaren zoals vers stro die naast de bak terecht is gekomen. Al met al is het verschonen van het hok een leuk, interactief werkje waar ik soms een kwartier mee bezig ben, soms een half uur tot drie kwartier. Maar je krijgt er zo veel voor terug!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s