Volley Thoughts #01 – Tellen

In mijn klas op de basisschool deden alle meisjes aan dansen. Of aan turnen. Maar dat was niets voor mij. En zoals dat op de basisschool gaat, ga je de sport doen doe al jouw vriendinnetjes ook doen. Het was een compleet nieuwe wereld toen ik op de HAVO in een totaal andere klas terecht kwam, waar alle meiden volleybal speelden. Ik was nog nooit echt in aanraking gekomen met dit spelletje, maar man, wat baalde ik daarvan! Want volleybal was leuk en de sport waar ik graag het bestaan eerder van had willen weten.

Destijds ging ik spelen bij de plaatselijke vereniging en ik kwam in de jeugd terecht. Ik was matig enthousiast over de vereniging en hun aanpak, maar wat kun je doen als meisje van 14/15? Toen ik naar Enschede verhuisde, ben ik dan ook meteen op zoek gegaan naar een nieuwe vereniging. Zo kwam ik bij een studentenvereniging terecht (een echte aanrader overigens). Momenteel speel ik weer bij een compleet andere vereniging.

Onze trainer heeft onlangs bedacht dat wij met het team beter moeten leren blokken. Terecht, al zeg ik het zelf. Ik denk dat we daar nog veel winst in kunnen behalen. Al vind ik het wel knap dat hij de uitdaging aandurft. Met mijn 1.80meter ben ik toch wel een van de langste van het team. Er zijn er nog twee van ongeveer mijn lengte en de rest is zowaar een kop kleiner. Voor een volleybalteam hebben wij dus belachelijk weinig lengte.

Voordat je vol kunt gaan blokkeren op een training, heb je ook een warming-up nodig. Daarnaast is anderhalf uur lang blokkeren echt wel intensief en niet vol te houden. De trainer had bedacht dat een warming-up met twee ballen wel zou voldoen. Natuurlijk begon hij makkelijk. De ene bal speelde je over met je partner, de andere bal gooide je over en ving je continu. Appeltje, eitje, zou je denken. Maar dat viel best tegen. Gelukkig was hij wel zo slim om ons twee verschillende ballen te geven. Met de gele bal zouden we spelen, de blauwe zouden we vangen.

Na een paar minuten hadden we het aardig onder de knie, dus was het tijd voor de volgende opdracht. De gele bal was nog steeds bedoeld om mee over te spelen, maar de bij de blauwe bal moesten we gaan tellen. Eerst 3 keer overgooien, dan 3 keer stuiteren en ten slotte nog 3 keer rollen. Dat was nog niet alles! De trainer wilde ook graag dat we de tafel van 5 zouden gaan opnoemen bij elke bal die we over speelden, de gele dus. Het duurde even voordat ik de opdracht begreep, maar uiteindelijk viel het kwartje en konden we beginnen. Al gauw lukte het ons om tot 10 x 5 te komen en verhoogden we de lat om tot 20 x 5 te gaan. Helaas zijn we niet verder gekomen dan 16 x 5…

Conclusie: de tafel van 5 is lastiger dan je denkt én vrouwen zijn helemaal niet zo goed in drie dingen tegelijk doen als ze altijd beweren.

Toen de trainer iedereen weer bij elkaar riep, waren we blij. Een andere oefening, top! Maar helaas… Hij wilde deze opdracht toch nog een stukje verder uitwerken. We kregen nu de volgende opdrachten:

  • De gele bal speel je 5 keer bovenhands, vervolgens 5 keer onderhands enzovoorts;
  • De blauwe bal gooi je 3 keer naar de overkant, vervolgens 3 keer stuiteren en dan nog 3 keer rollen. Alles gehad? Dan begin je weer opnieuw;
  • De tafel van vijf werd vervangen door de tafel van 7.

Begrijp jij het nog?!

De tafel van 7 is écht écht écht een heel stuk lastiger dan de tafel van 5! En al helemaal onder druk! Tot 49 ging het goed. Maar dat 8 x 7 56 is, kwam er bij mij niet in. Daarnaast moesten we dus de ballen continu tellen. Het is ons dan ook niet gelukt om deze opdracht helemaal te voltooien, hoe hard we ook ons best deden. Maar ik ga dan ook al een lange tijd niet meer naar school…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s